Stara Dalmacija kroz istoriju

Restoran „Stara Dalmacija“ se nalazi u predivnom okruženju u Dunavskoj ulici, jednoj od najstarijih i najlepših ulica u Novom Sadu. U samoj blizini smešten je i nadaleko poznati Dunavski park, koji ukrašava okolinu ovog renomiranog restorana. 

Pretpostavlja se da je Dunavska ulica nastala na samom početku 18. veka, kao značajan put između dunavske obale i centra grada, nešto pre samog osnivanja Račkog naselja koje je bilo formirano oko Mostobrana. Ova ulica je u to vreme predstavljala glavnu vezu grada sa Dunavom, a sve to je dovelo do njenog izuzetnog značaja za njen istorijski, kulturni i društveni značaj. 


Dunavska ulica je nastala na početku 18. veka!


Na ondašnjim mapama ova ulica je bila označena kao Petrovaradinska ulica, jer se njom dolazilo do pontona, koji su vodili preko reke Dunav do Petrovaradina. Zanimljivo je da je u ono vreme ulica bila prekrivena mnogobrojnim drvenim mostićima i na kartama je tada upisivana kao „Auf den Brucken“, što u prevodu znači Ulica na ćuprijama ili Ulica na mostu. 

Negde pre bune iz Dunavske ulice su uklonjene drvene kolibe i na njihovom mestu počela je izgradnja gostionice „Kod engleske kraljice“. Negde 1845. godine uvedeni su i prvi fijakeri koji su bili stavljeni u funkciju javnog prevoza. Već naredne godine ulicom su vozili prvi vučni fijakeri na petrolej. 


Dunavska ulica istorijat
 

Izgradnja prvih zgrada od čvrstog materijala, započeta je u ovoj ulici pre svega zahvaljujući sve boljem standardu tadašnjeg građanstva. Krajem 18. veka formira se ulica koja dobija svoj izgled i tada dobija svoj naziv Dunavska ulica, Duna utca na mađarskom i Donau Gasse na nemačkom jeziku. 


Prve zgrade od čvrstog materijala u Dunavskoj ulici građene su krajem 18. veka!

Na žalost zbog bombardovanja 1849. godine ulica je skoro potpuno uništena i tada je trenutno prekinut njen razvoj. Međutim brzo je usledio brz oporavak ulice i započinje gradnja elitnih palata, koje su izgrađene po tadašnjim modernim evropskim stilovima. To su uglavnom bile kuće uspešnih trgovaca sa mnogobrojnim gostionama, radnjama i knjižarama.

U to vreme je najverovatnije i bila sagrađena kuća u kojoj se sada nalazi restoran Stara Dalmacija. Negde između dva svetska rata ova ulica je nosila naziv Jaše Tomića za vreme drugog svetskog rata je imala naziv Laslo Bardoši da bi posle 1944. godine, dobila i konačan naziv Dunavska ulica. 


Dunavksa ulica basta restorana
 

U blizini sadašnjeg restorana Stara Dalmacija, nalazi se i poznati Dunavski park. Pre parka na ovom mestu bila je livada na kojoj su održavani brojni vašari i to mesto su građani nazivali vašarište. Nedugo zatim počinje uređenje ovog dela grada i tada se kreće sa nasipanjem zemlje. Nakon nasipanja u jednom momentu ostaje bara, koja je kasnije ozidana.

Tada se uređuju i formiraju zemljane staze, a započinje se i sa sadnjom drveća. Ovaj omiljeni park Novosađana, svoj konačan izgled dobija 1958. godine zahvaljujući sprovedenom projektu dr. Ratibora Đorđevića. 


U blizini restorana Stara Dalmacija, nalazi se Dunavski park!


U Dunavskoj ulici je uvek bilo zanimljivih dešavanja pa spomenimo da je u broju 1 u ovoj ulici 1870. godine svoju štampariju pokrenuo dr. Jovan Subotić kao i svoj list Narod. Knjižar Arsa Pajević kupuje tu kuću i počinje sa štampom Zmaj Jovinih listova, Neven, Javor i Starmali. Na spratu te kuće je od 1885. godine bila smeštena Srpska Čitaonica. Ta zgrada od 1958. godine prelazi u društvenu svojinu, a zna se da je u njoj danas smeštena Gradska Biblioteka. 

 

Dunavska ulica pogled iz parka
 

Treba napomenuti da se na samom ulazu u Dunavsku ulicu nalazi prva spratna kuća u Novom Sadu pod nazivom Kod belog lava. Za kuću u broju 3 ove ulice se smatra da je ujedno i najlepša od svih u tom delu. Zgrada iz broja 5 u Dunavskoj ulici potiče iz 18. veka i u njoj je pre rata bila smeštena prodavnica Bele Trumpela, koja je u ponudi imala muzičke instrumente, a danas se u toj zgradi nalazi Muzički magazin.

U broju 7 nekada se nalazila gostionica, dok je u broju 9 Krsta Đorđević pokrenuo pekaru, a kasnije su njegovi naslednici počeli sa proizvodnjom bureka. U Dunavskoj 10 se nalazi Atelje Ivković, najstarija knjigoveznica u Novom Sadu koja je sa radom započela daleke 1789. godine. Porodica Ivković je svojevremeno zapošljavala više od stotinu izuzetno kvalitetnih majstora.


Na ulazu u Dunavsku ulicu smeštena je najstarija spratna kuća u Novom Sadu naziva „Kod belog lava“


U broju 19 je smeštena poznata oštračka radionica Hošek, koja je osnovana 1895. godine. U broju 21 je nekada radila gostionica Crni Jarac u koju su svraćali boemi, a danas u tom objektu radi bife Ribar. Kuća u broju 23. nekada je pripadala konjičkom oficiru Antonu Gorjunu, a 1926. godine tu kuću kupuje porodica Dunđerski i odmah zatim je renovira. 


Dunavska ulica
 


Dunavska 25 je kultno mesto Novosađana već duže od 100 godina!


U Dunavskoj ulici broj 25 nekada je radio nadaleko čuveni restoran Dalmacija, a kasnije je imao naziv Dunavska Oaza. Na žalost brojne adaptacije ovog objekta i brojni plastični ukrasi koji su krasili ovaj objekat uklonjeni su.

Danas je u prizemlju broja 25 smešten restoran Stara Dalmacija, a želja sadašnjeg vlasnika i svih zaposlenih je da ovaj restoran opet bude mesto okupljanja ljubitelja kvalitetnog zalogaja i vrhunskih vina. Na samom spratu su na raspolaganju i lepo uređeni apartmani.
 

Ovo mesto je već duže od 100 godina kultno mesto Novosađana!


U restoranu Stara Dalmacija želimo da sadašnje generacije osete barem na trenutak dašak prošlosti ovog objekta i jedne od najstarijih i najlepših ulica Novog Sada. Restoran Stara Dalmacija, svojim gostima nudi sve one tradicionalne vojvođanske gastronomske specijalitete, počevši od supe sa knedlama, Karađorđevu šniclu ili fantastičan roštilj na ćumuru.


Dunavska ulica Novi Sad
 

Za goste koji su ljubitelji ribljih specijaliteta imamo rečnu ili morsku ribu, kao i morske plodove, a uz svako jelo možete poručiti vina vrhunskog kvaliteta. Za one koji se žele zasladiti tu su uvek spremne gomboce sa šljivama, rezanci ili štrudle sa makom.

Ovo mesto je inače već duže od 100 godina kultno mesto Novosađana, ali i mesto gde rado svraćaju porodični i poslovni ljudi, ali i turisti iz celog sveta.

Pozivamo vas da dođete u restoran Stara Dalmacija u Novom Sadu i uz predivan enterijer osetite i doživite deo prošlosti ovog kultnog mesta, a da se uz zvuke tamburaša u našem restoranu, podsetite nekadašnjih tamburaša i legendi poput Janike Balaža.