Kako su Novosađani dočekivali novu godinu nekada a kako je dočekuju sada

Novosađani su nove godine uvek dočekivali uz dobru kapljicu, vojvođanske gastronomske specijalitete, a najčešće u hotelima, restoranima i klubovima uz tamburaše ili neke grupe koje su svirale zabavnu ili narodnu muziku uz naravno pažljivo odabrane pevače.


Novosađani su rado dočekivali nove godine u restoranima i hotelima u našem gradu!


U neko prošlo vreme za koje se kaže da je bilo znatno lepše i kada se dobro zarađivalo, Novosađani su nove godine rado dočekivali u poznatim vojvođanskim restoranima, hotelima, klubovima, a neki su doček organizovali i u svojim domovima. Naravno pojedini su novogodišnje praznike koristili kako bi otputovali kod rodbine ili prijatelja, a oni imućniji su dočekivali nove godine u nekim svetskim prestonicama ili udaljenim destinacijama. Naši ljudi su za doček često išli u Grčku, pre svega zbog dobre hrane, atraktivne muzike, ali naravno i šopinga.


Novosodjani doček nove godine
 

Negde do 80-tih godina proslave novih godina dočekivane su u brojnim sokolskim domovima, klubovima, restoranima i hotelima, organizovani su razni balovi, tombole, a elegancija u odevanju bila je obavezna. U ondašnje vreme svirali su se i tada poznati šlageri i sve je za doček nove godine bilo primereno tom vremenu. 


Do 80-tih doček nove godine često je bio organizovan u sokolskim domovima!


U prošlom vremenu Mađarska je bila izuzetno popularna destinacija Novosađana za doček, a poznato je i zašto. Prvi razlog odlaska na doček nove godine u Mađarsku bio je izuzetno povoljan kurs, jer ste tada za 50 para dobijali 2 forinte.

Uz jasnu računicu poznato je i da Novosađani znaju šta je kvalitetna hrana, a naši susedi su onda imali a imaju i danas, fantastične gastronomske specijalitete. Tu su naravno i izuzetno kvalitetna vina, a naravno nadaleko poznato vino Tokai, kao i čuvena Borock palinka. 


Doček Nove godine u Novom Sadu
 

Kao pisac ovih redova sećam se da su moji roditelji i sestra u tada poznatoj Segedinskoj čardi, uvek naručivali riblju čorbu, a obzirom da je meni ona bila jako ljuta, uvek sam naručivao bečku šniclu, a kako je porcija bila poprilično obimna, nisam je mogao pojesti celu.

Mađarski tamburaši su u to vreme svirali svoj izbor mađarskih pesama, ali su često znali naše goste iznenaditi sa pesmama iz naših krajeva i to je dodatno doprinosilo dobrom raspoloženju gostiju za doček nove godine.

Naravno da su Novosađani uvek doček nove godine u mađarskoj koristili i za šoping, a najčešće su kupovali mađarske kobasice i nadaleko poznati dimljeni sir Parenyica. Ovaj sir vrhunskog kvaliteta, formiran je u manjem okruglom obliku, a interesantno da se odvija kao kada izvlačite kanap iz bunta.


Mađarska je u svoje vreme bila česta destinacija Novosađana za doček nove godine!


Doček nove godine na trgu u centru Novog Sada nije ranije bio popularan, ali se zna da je dugi niz godina samo jedna porodica uz šampanjac za doček bila na trgu. Mnogima je to tada bilo čudno, ali vremena su se promenila i kriza je učinila svoje, tako da su Novosađani sve češće za doček ostajali kod kuće u krugu porodice, a doček nove godine je postajao sve popularniji na trgu kod Miletićevog spomenika u samom centru Novog Sada.  

Što se tiče onih koji su za doček bili uz televizor, sigurno je bilo gledalaca koji su bili zadovoljni ponuđenim sadržajem, ali i onih koji nisu. Stvaranje novogodišnjeg tv programa je svakako izuzetno zahtevan poduhvat, jer treba osmisliti program koji mora ispuniti različite želje i ukuse gledalaca. Slična su dešavanja bila i u vezi novogodišnjeg programa na radio stanicama.

Mnogi ipak smatraju kako je novogodišnji radio i tv program, bio najkvalitetniji 70-tih i 80-tih godina i da je u kasnijim godinama uključujući i sadašnje vreme, taj program znatno lošijeg kvaliteta.  


Sve više stranih turista u poslednje vreme dolazi u Novi Sad na doček nove godine!


Ipak je sve krenulo u pozitivnom smeru i običaj proslave dočeka nove godine u Novom Sadu se polako počeo vraćati u restorane i hotele. Od kako se doček nove godine organizuje u centru Novog Sada, sve više turista iz raznih krajeva Srbije i regije dolazi za novogodišnje praznike u naš grad. Evidentno je i da sve više inostranih turista iz Evrope ali i udaljenih zemalja iz celog sveta dolazi u naš lepi grad, jer je poznato kako je u našem gradu za doček nove godine dobar provod uvek zagarantovan.

Ove godine je predviđeno da doček bude organizovan 31. decembra, ali i 13. januara. Novi Sad je tako odlučio da poveže dva datuma i na taj način proslavi različitosti buduće Evropske prestonice kulture. Ovim programom spaja se muzika i vizuelna umetnost, kao univerzalni jezici koje će svako moći razumeti. Svi organizovani događaji biće besplatni 31. decembra, a 13. januara događaji će se održavati u zatvorenim prostorima i za te događaja će biti potrebna kupljena ulaznica.


Gde dočekati Novu godinu u Novom Sadu
 

Doček Nove godine u Novom Sadu ovaj put će sigurno biti sasvim drugačiji od dosadašnjih. Prethodnih godina centralno dešavanje uvek je bilo vezano za glavni trg, a bilo je i nekoliko bina sa posebno osmišljenim programima. Za početak možemo najaviti kako će na trgu 31. decembra 2019. u najluđoj noći kako je mnogi nazivaju, nastupiti Bajaga sa instruktorima uz hor i kvartet, kao i Artan Lili. 

U predviđenim programima 13. januara 2020. na više lokacija će učestvovati Let 3, Mahmut Orhan, Irkutska filharmonija sa svojim solistima, Elemental, Goran Trajkoski, Dejan Petrović sa svojim orkestrom, Biljana Krstić i Bistrik, Dado Topić & Time After Time, Božo Vrećo i Camerata Academica.

Zanimljivo je kako je predviđena i opera za decu pod nazivom „U cara Trojana kozije uši“, Ana Stanić i simfonijski orkestar grad i mnogi drugi. Za oba datuma je predviđeno da će učestvovati oko 25 izvođača na 50 lokacija.


Doček Nove 2020. godine u restoranu Stara Dalmacija u Novom Sadu!


Ako želite doček nove godine koji ćete pamtiti, onda vam toplo preporučujemo da rezervišete svoje mesto za doček Nove 2020. godine na staroj dobro poznatoj adresi u Dunavskoj 25 u restoranu Stara Dalmacija. Za vas smo pripremili pomalo nesvakidašnju ponudu za doček uz ulaznicu od 800 dinara po osobi, a novogodišnju večeru i sva pića vam nudimo po redovnim cenama.

Ako ste generacija koja želi da se podseti nekadašnjih proslava u restoranu duge tradicije, restoranu koji sada ima naziv Stara Dalmacija, ako želite da se podsetite nekadašnjih dočeka u mađarskoj, grčkoj ili nekim drugim destinacijama, naš restoran je idealno mesto u kome ćete sa svojim najdražima dočekati Novu 2020. godinu. 

Ako pripadate mlađoj generaciji, započnite svoju tradiciju dočeka nove godine u našem restoranu, ali i tradiciju obeležavanja svih vaših posebnih svečanih trenutaka u životu. Za vaše dobro raspoloženje zaduženo je osoblje restorana, iskusni kuvari, kao i tamburaši.

Predlažemo vam da se na našem sajtu u kategoriji Meni, upoznate sa svim jelima i pićima koje vam nudimo u novogodišnjoj noći, ali i svim drugim danima u godini. 

Restoran „Stara Dalmacija“ svojim gostima nudi uslugu prenoćišta u svojim apartmanima, koji se nalaze u istom objektu gde je i restoran. Sigurni smo da ćete uživati u našem restoranu tokom dočeka Nove 2020. godine, a ako se tokom noći umorite na samo nekoliko koraka od restorana, čekaju vas spremni naši apartmani.

Dobro nam došli dragi gosti, Vaš restoran Stara Dalmacija!!!

Informacije i rezervacije:

telefon: +381 21/ 528-020
email: staradalmacija00@gmail.com